Skip to main content
Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber

Mentorordning for juniorforskere ved Institut for Sprog- og Kulturvidenskaber

Definition, rammer og forpligtelse

 

Alle nyansatte adjunkter og postdocs tilbydes en mentor. Mentorordningen fungerer sideløbende med andre faglige og karriereudviklingsmæssige forløb og tiltag så som universitetspædagogikum eller mere lokale tiltag i konkrete forskningsgrupper. Tilbuddet er derfor både til juniorforskere ansat på ordinære midler og på eksterne projekter.

 

Mentorordningen har et dobbeltformål:

 

Mentoren er den nyansatte juniormedarbejders (menteens) kontaktperson og skal hjælpe den nyansatte til rette på instituttet – i organisationen og i kulturen. Partnerskabet etableres således inden for menteens første arbejdsuge, og én af mentorens opgaver er at bistå at menteen inkluderes i instituttets dagligdag og i den arbejdskultur, der er på universitetet. Særligt internationale medarbejdere er ofte udfordret hér, og kan have brug for ekstra assistance. Det er dog ikke hensigten, at mentoren skal løse menteens problemer. Mentorens rolle er at vejlede og sparre, samt at kunne henvise menteen til relevante funktioner og enheder.

 

Mentorens andet formål er at medvirke til at juniormedarbejderen styrker sine karrieremuligheder på universitetet og/eller udenfor. Mentoren stiller hér sin egen karriereerfaring til rådighed og tilbyder menteen råd og vejledning samt sparring i forhold til konkrete ideer og planer.

 

Mentor og mentee aftaler selv indbyrdes mødefrekvensen. I de første måneder af forløbet, kan det være hensigtsmæssigt med korte møder (fx ugentlige eller 14-dages frokostmøde) med fokus på menteens umiddelbare erfaringer og udfordringer. Karrieresparringen forventes at løbe over 2-4 møder á ca.2 timer. En mentorrelation forventes at vare et år, men kan forlænges efter aftale.

 

Det enkelte par er de primære ansvarlige for kvaliteten og udbyttet af relationen. Mentee er ansvarlig for samtalens indhold, og mentor for rammerne og processen. Et vigtigt forhold er, at begge parter er afklaret om deres rolle og de forventninger, der er til rollen; herunder fortrolighed.

 

Institutledelsen administrerer mentorordning, herunder matching af mentorer og mentees. I matchet sikres, at der ikke er en reference mellem mentor og mentee (projektledelse, studieledelse, el.lign.).

 

Hvad kan du få ud af at være mentee

 

·      En mentor er en uafhængig og fortrolig samtalepartner, som er en del af din dagligdag, men som du ikke har noget referenceforhold til.

·      Her kan du tale om emner, det ikke er oplagt at vende med de nærmeste forskningskolleger, din vejleder, din projektleder eller din chef.

·      Med hjælp fra mentoren, kan du sætte din karrierestrategi under lup og afprøve scenarier, inden du fører dem ud i livet.

·      Når du taler med din mentor om dine ambitioner og værdier i arbejdslivet, vil din mentors input skabe mulighed for afklaring og præcisering og efterfølgende refleksioner og erkendelser. Det giver dig et afsæt for din videre faglige og personlige udvikling.

·      Brug ordningen som afsæt for personlig og karrieremæssig udvikling. Afdæk dine styrker og udviklingsområder, få sparring på konkrete problemstillinger i hverdagen, udforsk og test ideer, visioner, muligheder og løsninger. Definer dine mål sammen med din mentor og bliv holdt fast på at nå dem.

 

Hvad kan du få ud af at være mentor

 

·      Du hjælper en ny kollega i gang – på instituttet og med karrieren.

·      Du arbejder med dine kompetencer til at udvikle og motivere andre.

·      Din mentee leverer indholdet, hvad vil hun/ han arbejde med, og du har ansvaret for den enkelte samtales rammer og den løbende proces.

·      Du sætter dine karrieremæssige erfaringer i spil i forhold mentees fremtid.

·      Gennem din mentee, får du et vindue ind til de næste generationer på universitetet og en mulighed for at give dine egne erfaringer videre.

·      Du bliver udfordret på din viden, dine egne ønsker og kompetencer.

 

Institut for Kulturvidenskaber - Instagram Institut for Kulturvidenskaber - Facebook Institut for Kulturvidenskaber - Youtube Det Humanistiske Fakultet - LinkedIn

Sidst opdateret: 25.01.2024