Skip to main content
Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber

Forfremmelsesprogram fra lektor til professor på Det Humanistiske Fakultet

Formål og anvendelse

Det Humanistiske Fakultets formål med at anvende forfremmelsesprogrammet er at udvikle, tiltrække og fastholde videnskabelige medarbejdere, der har vist et særligt stort potentiale i forhold til de arbejdsopgaver, der falder ind under et professorat.
En sådan forsker kendetegnes ved at bidrage substantielt til udviklingen af sit forskningsfelt. Forskeren er internationalt og nationalt anerkendt på højt niveau af sine fagfæller for sit virke og sit potentiale. 
Vedkommende tager ansvar for at skabe og understøtte gode forsknings- og uddannelsesmiljøer og fungerer således i kraft af sin faglige styrke som en samlende figur for kolleger og medvirker gennem samarbejde og forskningsledelse til, at kollegernes idéer udvikles og kvalificeres. 
Forskeren skal evne at tiltrække ekstern forskningsfinansiering og have erfaring med ledelse af forskningsprojekter.
Forskeren bidrager til udviklingen af fakultetets uddannelser, blandt andet gennem sæde i råd, nævn og udvalg.
Endvidere kommunikerer forskeren sin forskning og dens relevans til andre fagligheder og eksterne interessenter med henblik på at kvalificere og have indflydelse på den samfundsmæssige udvikling.

Forfremmelsesplanen

Forfremmelsesprogrammet finder anvendelse både for nyansatte i et lektorat med indbygget forfremmelsesprogram og for allerede ansatte lektorer. 
Begge grupper skal i forbindelse med ansøgning til optag på programmet stille forslag til en forfremmelsesplan i stil med den forskningsplan, der udarbejdes i forbindelse med ansøgninger til lektorater og professorater ved ordinære stillingsopslag. Planen angiver lektorens forventninger til, hvilke professorkompetencer, der skal opnås hvornår i løbet af programmet. 
Forfremmelsesplanen udformes med udgangspunkt i følgende seks hovedpunkter:

  • Forskning
  • Undervisning
  • Samfundsmæssig impact
  • Eksterne forskningsmidler
  • Faglig ledelse 
  • Organisatoriske bidrag

Forfremmelsesplanen er grundlaget for en løbende dialog, minimum en gang årligt, og eventuelt i forbindelse med MUS.

Ansøgning

Er du interesseret i at blive optaget på forfremmelsesprogrammet, bedes du udfylde forfremmelsesplanen (link til skema i højre kolonne)  og sende det til din institutleder sammen med cv, publikationsliste og undervisningsportefølje senest den 1. september. 
Du vil efterfølgende blive indbudt til dialog med institutledelsen om mulig optagelse på programmet.

Forfremmelsesplan

Download forfremmelsesplan her

Læs mere om optagelsesprocesen for SDU's forfremmelsesprogram

Læs mere her

Sidst opdateret: 01.03.2024