-
Du skal have en kørselstilladelse fra institutleder eller områdechef for at køre i din egen bil i stedet for med offentlig transport. Kørselstilladelse kan gives permanent eller for en konkret rejse.
Kørselstilladelsen dokumenteres ved institutlederens/områdechefens anvisning af rejseafregningen.
Hvis du normalt transporterer dig til arbejde i bil, kan du kun få dækket merudgifter til kørsel, dvs. kilometer ud over den afstand, du normalt har til din arbejdsplads. Medmindre rejsen sker på en aftalt hjemmearbejdsdag, så kan du få dækket hele din tur fra bopæl til destinationen.
Hvis du normalt transporterer dig til arbejde med offentlig transport, på cykel eller gående kan du få dækket hele din tur fra bopæl til destinationen.
-
Gældende satser er:
2024 2025 Lav sats 2,23 kr. pr. km 2,23kr. pr. km Høj sats 3,79kr. pr. km 3,81kr. pr. km Kørselsgodtgørelsen afregnes med den lave sats for de første 2.000 km pr. kalenderår.
De næste 18.000 km. pr. kalender (dvs. kilometer nr. 2.001 til kilometer nr. 20.000) afregnes med den høje sats.
Fra 20.001 km udregnes kørselsgodtgørelsen med den lave sats.
Al kørsel i udlandet dækkes efter den lave sats. Det fremgår af §§ 15 og 16 i tjenesterejseaftalen.
Hvis den rejsende ikke er ansat på SDU udregnes altid med den lave sats.
Hvis du ikke har fået tilladelse til at køre i egen bil, kan du kun få refunderet udgifter svarende til en togbillet. Udgiftsbeløbet skal indberettes i zExpense i udgiftskategorien "Kilometergodtgørelse (221001)". Det sikrer, at godtgørelsen indberettes til Skattestyrelsen. Det skal fremgå af zExpense, at der ikke godtgøres for flere kilometer, end du faktisk har kørt.
-
For at kørselsgodtgørelsen kan udbetales skattefrit, skal du have kørt i/på egen, ægtefælles eller samlevers bil eller motorcykel. SDU har som udbetaler af kørselsgodtgørelsen pligt til at kontrollere dette.
Læs mere om kontrol hos skat.dk.
Du kan tage et differencefradrag hos Skattestyrelsen, hvis du har haft rejseudgifter, som ikke er dækket af SDU. Hvis SDU ikke har dækket udgiften vil det som regel skyldes, at det ikke er en merudgift.
Der kan i 2025 maksimalt tages skattefradrag for 32.800 kr.
Der kan i 2024 maksimalt tages skattefradrag for 31.600 kr.
Økonomiservice yder ikke rådgivning om skatteforhold, herunder om differencefradraget.
60-dagesreglen
Du kan max. få udbetalt skattefri godtgørelse for kørsel mellem din bopæl og din midlertidige arbejdsplads i 60 arbejdsdage pr. løbende 12 måneder.
Hvis du er i risiko for at overskride 60-dagesreglen, vil du få besked om det fra Økonomiservice.SDU skal føre kontrol med overholdelsen af skattereglerne, og for at sikre, at vi overholder 60-dagesreglen gør SDU følgende:
- Økonomiservice trækker cirka hver anden måned data om alle køreture, der er registreret i rejseafregningssystemet zExpense inden for de seneste 12 måneder.
- Økonomiservice gennemgår data og dokumenterer kontrollen i journalsystemet Acadre i sag nr. 18/2498.
- Hvis data viser, at en medarbejder er i risiko for at overskride 60-dagesreglen, informerer Økonomiservice medarbejderen herom.
- Hvis der fejlagtigt er udbetalt kørselsgodtgørelse ud over de tilladte 60 dage, vil Økonomiservice sørge for at fejlen rettes, og at beløbet bliver tilbagebetalt eller indberettet som skattepligtigt.
-
Kørsel i egen bil i udlandet udregnes altid efter den lave sats. Det fremgår af §§ 15 og 16 i tjenesterejseaftalen.
Det betyder, at køreture, der starter i Danmark og slutter i et andet land (eller omvendt), altid skal opdeles på to rækker (to forskellige ture) i zExpense.
Sådan registrerer du kørsel i udlandet i zExpense:
- Gå til det grønne felt/overskrift "Kørsel".
- Klik på "Tilføj kørselspost".
- Vælg "Kørsel udland" i cellen "Godtgørelse".
Sådan registrerer du skiftested i zExpense fra DK til Tyskland:
- Sted: "Grænsen mellem Danmark og Tyskland"
- Adresse: "A7, 0"
- Postnr.: "24983"
- By: "Handewitt"
- Land: "Tyskland"
Sådan registrerer du skiftested i zExpense fra DK til Sverige:
- Sted: "Grænsen mellem Danmark og Sverige"
- Adresse: "Peberholm"
- Postnr.:
- By:
- Land:
Læs SDU's interne cirkulære om kørsel i egen bil -
-
Hvis du er ansat i Fællesområdet kan du låne en af SDU's tjenestebiler, som Teknisk Service administrerer.
Fakulteterne råder over egne køretøjer.
Læs mere om SDU's tjenestebiler -
SDU må ikke betale lejeudgift for biler, der anvendes til private formål.
Kørsel mellem bopæl (fast eller midlertidig) og arbejdspladsen anses som privat kørsel. Hvis en arbejdsgiver betaler lejen for en bil, der anvendes til private formål sidestilles det med at arbejdspladsen stiller fri bil til rådighed. Det må institutioner under staten ikke, og derfor må SDU ikke betale lejeudgift for en bil, der anvendes privat. Det er især aktuelt ved længere ophold i udlandet.
Der er mulighed for, at SDU kan betale kørselsgodtgørelse efter regler for kørsel i egen bil, når du selv betaler alle udgifter til leje af bilen.
Ovenstående fremgår af et svar fra Skat til SDU den 17. maj 2017. Brevet er journaliseret i Acadre 17 / 1549, akt 9.
Læs mere i Skattestyrelsens Juridiske Vejledning, afsnit C.A.4.3.3.3.2 (punktet "Delebil og leasede biler") -
I nedenstående skema ses afstanden i kilometer mellem SDU's campusbyer.
Afstandene er fundet i december 2020 på Google Maps ud fra kriterierne hurtigste rute og ingen anvendelse af færgen mellem Bøjden på Fyn og Fynshav på Als. På Campusvej i Odense tages udgangspunkt i parkeringspladserne ved Fioniavej.
Der er i en del tilfælde en forskel i afstanden på ud- og hjemturen. Stedet nævnt i den første lodrette kolonne er startstedet.
Campusvej 55 Winsløws Vej 15 København Slagelse Kolding Sønderborg Esbjerg Campusvej 55
Odense5,6 166 71,3 74,5 167 138 J. B. Winsløws Vej 15
Odense5,6 169 74,4 67,6 160 131 Studiestræde 6
1455 København K166 169 97,7 234 326 297 Søndre Stationsvej 28
4200 Slagelse71,5 74,2 97,1 140 232 203 Universitetsparken 1
6000 Kolding75,0 67,4 233 138 92,3 71,0 Alsion 2
6400 Sønderborg167 159 325 230 91,6 159 Degnevej 14
6705 Esbjerg Ø139 132 297 203 71,2 159 -
Hvis du skal over Storebæltsbroen, er det væsentligt billigere at anvende en BroBizz eller PayByPlate end at betale med Dankort, kreditkort eller kontanter.
Se priserne for erhvervskørsel.
Bestil en brobizz
SDU har en rammeaftale med BroBizz, som du kan se i indkøbssystemet TrueTrade ved at søge på BroBizz.
Hvis du vil bestille en BroBizz, skal du udfylde bestillingsformularen, som du finder, når du slår aftalen op i indkøbssystemet. Send det udfyldte ark på mail til btb@brobizz.dk.
Dokumentation ved privat BroBizz
Hvis du har brugt din private BroBizz eller PayByPlate, når du er kørt over Storebæltsbroen, skal du vedhæfte kvittering for udgiften, når du registrerer i zExpense. Du kan downloade kvitteringen under "Ture og forbrug" på din profil på BroBizz' hjemmeside.
Hvis du ikke har vedhæftet kvitteringen i zExpense kan du i stedet vedhæfte en dateret bankudskrift som dokumenterer størrelsen af udgiften.
Moms i forbindelse kørsel på Storebæltsbroen
Ved kørsel i en almindelig personbil - uanset om det er en SDU tjenestebil eller en privat bil - er der ikke fradrag for momsen. I kreditor-modulet i ERP skal momskoden "NUL_FRADRAG" anvendes.
Bøder og afgifter
SDU dækker ikke omkostninger til parkeringsbøder, fartbøder og kontrolafgifter i bus/tog eller lignende.