Skip to main content
Medarbejderportal

Små Børns Sundhed – Forskning med udgangspunkt i praksis i sundhedsplejen

Mange af jer har måske allerede hørt om projekt Infant Health/Små Børns Sundhed, som er et stort forskningsprojekt forankret på SIF, hvor vi i samarbejde med sundhedsplejen i 16 kommuner udvikler og afprøver indsatsen, VIPP-PUF. VIPP-PUF  er målrettet småbørn, der viser tegn på særlig mental sårbarhed. Projektet startede i 2019 og har været påvirket af COVID-19 pandemien, hvorfor det afsluttes senere end oprindeligt planlagt i ultimo 2026.

Vi giver her et lille indblik i projektet og dets aktuelle status, som er baseret på artiklenStort forskningsprojekt udforsker sundhedsplejerskers forebyggelse af mentale helbredsproblemer i de første leveår Sundhedsplejersken”. Artiklen er netop er udkommet i fagbladet Sundhedsplejersken. Læs den fulde artikel her:

Baggrunden for projektet er de seneste mange års dokumentation for, at mentale helbredsproblemer og psykisk sygdom hos børn har rod tidligt i hjernens udvikling, hvor kognitiv, følelsesmæssig og adfærdsmæssig regulering i de første leveår kan være de første tegn på mental sårbarhed hos barnet. Ligesom ny forskning har vist, at der i tiden mellem barnets 9. og 16. levemåned er et særligt ’window of opportunity’ for validt at kunne identificere tidlige tegn på sårbarhed. Dertil er der evidens for, at forebyggende indsatser vil kunne have effekt på barnets mentale helbred, og desuden betydning for en sund vægtudvikling.

Små Børns Sundhed er forankret i de eksisterende sundhedsplejeordninger i kommuner, hvor sundhedsplejerskerne allerede er uddannet i at anvende PUF-programmet (PUF: Psykisk Udvikling og Funktion). PUF-programmet omfatter en standardiseret metode til at opspore og intervenere ved mental sårbarhed hos småbørn. PUF-programmet er resultatet af et mangeårigt samarbejde mellem forskere i små børns udvikling og psykiske helbred og sundhedsplejersker fra kommuner under databasen Børns Sundhed. Læs mere om PUF-programmet her.

I Små Børns Sundhed har vi ansat fem erfarne sundhedsplejersker, der længe har anvendt PUF-programmet. De har for nyligt sammenfattet deres erfaringer  i artiklen, PUF i praksis, bragt i fagbladet Sundhedsplejersken. Læs den fulde artikel her.

PUF-programmet anvendes ved de programsatte hjemmebesøg ved barnets 9.-10. måned. For de fleste børn er dette tilstrækkeligt til at imødekommen barnets udviklingsbehov gennem rådgivning og vejledning af forældrene. Men forskningen viser, at omkring hvert tiende barn har komplekse mentale sårbarheder, der ikke i tilstrækkeligt omfang kan tilgodeses ved de eksisterende basale indsatser.

Formålet med Små Børns Sundhed er derfor at udvikle og afprøve en særlig indsats i den danske sundhedsplejekontekst, der tilgodeser de mentalt allermest sårbare børn som bliver identificeret ved PUF-undersøgelsen.

VIPP-PUF indsatsen er baseret på en evidensbaseret metode, VIPP, (Videofeed-back Intervention to Promote Positive Parenting) og PUF programmet. VIPP-PUF har fokus på følsomt forældreskab og inkluderer sundhedsplejerskens analyser og tilbagemeldinger til forældrene med udgangspunkt af videooptagelser af barnet under bestemte omstændigheder. Indsatsen gennemføres af særligt uddannede sundhedsplejersker, og løber over seks hjemmebesøg. Hertil indgår løbende supervision til sundhedsplejersken som en væsentlig del.

Små Børns Sundhed er et stepped-wedge cluster randomiseret studie, hvor vi anvender et mixed-methods design til evaluering af indsatsens effekt, gennemførlighed og implementering. Den aktuelle status er, at rekrutteringen til projektet er afsluttet (oktober 2023) og opfølgningsundersøgelser ved 18 og  24-måneders afsluttes vinteren 2024/ 2025. Læs mere om studiets design i study protocol artiklen her.

Projektet er støttet af Det Frie Forskningsråd og Novo Nordisk Fonden. Der har gennemgående været stor motivation fra kommunerne for at indgå i projektet, og et ønske om at fortsætte VIPP-PUF indsatsen efter projektperioden. Derfor er det meget positivt, at vi har fået en supplerende fondsbevilling til at sikre kompetenceudvikling og forankring af såvel PUF-programmet som VIPP-PUF indsatsen, på et tidspunkt hvor vi afventer de afsluttende forskningsresultater. Herved fastholdes fundamentet for VIPP-PUF indsatsens bæredygtighed.

De langsigtede perspektiver er, at Små Børns Sundhed bidrager med viden til en mere effektiv forebyggelse af mentale helbredsproblemer tidligt i barnets liv, og at vi som samfund udnytter potentialerne i den kommunale sundhedspleje til en trinvis og ressourceeffektiv tilgang til de yngste børns mentale helbred.

Du kan læse mere om Små Børns Sundhed på vores hjemmeside her.

Sidst opdateret: 28.02.2024