Skip to main content
Medarbejderportal

Maja og Stines besøg på konferencen European Congress of Obesity

D. 4.-7. maj var Maja Bramming og Stine Schramm på konferencen European Congress of Obesity (ECO) i Maastricht, Holland. Konferencen bliver afholdt én gang om året af organisationen European Association for the Study of Obesity (EASO).

Det var fantastisk at være ude i verden igen, netværke med andre forskere og høre en om en masse spændende studier. Konferencen dækkede over en bred vifte af temaer inden for svær overvægt, fx mental sundhed, stigmatisering, overvægt blandt børn (også interventionsforskning blandt børn), e-health, fedmekirurgi, ernæring og fysisk aktivitet. Der var generelt rigtig god stemning og EASO virker som et godt og åbent netværk, der faciliterer en del samarbejde på tværs af lande og forskningsinstitutioner – også, og måske især, for yngre forskere.

Højdepunkt: Carel Le Roux holdt et meget inspirerende oplæg omkring hvordan vi ser på overvægt og om BMI er et godt mål for om man skal i behandling for overvægt. Han mener, at overvægt er en sygdom manifesteret i hjernen og viser sig ved symptomer så som sult og mangel på mæthedsfornemmelse. Derudover sagde han: ”Overeating does not cause obesity, but obesity causes overeating that accumulates extra body fat”.

Maja havde indsendt sin Ph.d.-afhandling til en award og blev udvalgt som en ud af tre finalister til at dyste om titlen som ”best thesis”. De tre finalister skulle hver især præsentere deres Ph.d. hvorefter et panel af board-medlemmer fra EASO Early Career Network udvalgte den endelige vinder. Maja var oppe imod to dygtige interventionsforskere, og det endte med at være Dr Louise Tully fra Irland der løb med sejren – øv øv!!

Stine havde en poster med om alders-, periode- og kohorteeffekter i udviklingen af svær overvægt i Danmark fra 1987 til 2021. Dette studie blev udvalgt til at være en del af medieomtalen fra konferencen, og Stine blev bedt om at give en kort præsentation af studiet i presserummet foran journalister fra bla. BBC, the Guardian og Daily Mail samt mindre medier. – der var dog ingen af de store medier der havde lyst til at skrive en artikel om danske alders-, periode- og kohorteeffekter, men det blev alligevel til lidt omtale. Læs blandt andet denne artikel

Andre take-home messages og fund præsenteret ved konferencen:

- Bred enighed på konferencen, om at svær overvægt skal anskues som en sygdom

- Kardiometaboliske markører manifesteres allerede i skolealderen for børn med højere BMI (C Fithioff-Bøjsøe, DK). Derfor er der behov for at kunne identificere børn i risiko for svær overvægt tidligt og med andre markører end vægt, fx psykosociale faktorer (T Westergren, Norge)

- Genotyper kan kun hjælpe os lidt hen ad vejen til at prædiktere svær overvægt – miljø har en stor betydning (Ruth Loos)

- Yngre voksne og kvinder havde større sandsynlighed for at skifte BMI-gruppe til en højere BMI-gruppe fra før COVID til under nedlukning i England (Thomas Yates and David Kloecker, UK)

 

Det var et tæt pakket program fra 8.30 til 18-19-tiden hver dag, men der blev alligevel tid til at kigge lidt på Maastricht, en skøn og charmerende by, samt smage på nogle af det lokale bryggeris lækkerier efter diverse præsentationer.

 

Vi er tilbage på SIF-kontoret fyldt med fornyet motivation, idéer og nye kontakter til andre forskningsinstitutioner. Til næste år er konferencen i Dublin d. 12.-20. maj. Vi tænker, at den kan være relevant for flere på SIF, der arbejder med svær overvægt (man behøver ikke at være decideret fedmeforsker for at deltage).

 

Stor anbefaling fra

Maja og Stine

Sidst opdateret: 19.10.2023