Hvad undersøger du i dit ph.d.-projekt?
I mit ph.d.-projekt undersøger jeg, hvordan langtidsledige borgere, der har komplekse sociale og sundhedsudfordringer, oplever deres forløb i jobcenteret, og de omstændigheder, som frontlinjepersonale arbejder under, for at istandsætte disse forløb. Det er et kvalitativt studie, hvor jeg har brugt en del tid på at lave etnografisk feltarbejde i et beskæftigelsesinitiativ og interviewet både frontlinjepersonale og borgere i forløb. Til min store fornøjelse er projektet designet som et forløbsstudie, hvilket betyder, at jeg har haft muligheden for at genbesøge beskæftigelsesinitiativet og geninterviewe både borgere og personale af flere omgange.
Jeg håber på at kunne bidrage med et folkesundhedsvidenskabeligt perspektiv på denne gruppe og de forløb, de er involveret i, som ofte er deres primære kontakt med velfærdsstaten. Vi har for nyligt fået accepteret en artikel som beskæftiger sig de forskellige tidsstrukturer, der gør sig gældende for både borgere og frontlinjepersonale – hermed en invitation til at læse den! Jeg håber på, at mit projekt kan bidrage med viden der kan hjælpe med at kvalificere forløb i velfærdsstaten – toprelevant ift. den nye reform af beskæftigelsesindsatsen.
Hvordan har dit ophold i Australien bidraget til din forskning?
Jeg var på miljøskifte hos Michael McGann i Australian Welfare and Work Lab ved University of Melbourne. Det har bidraget enormt meget til mit projekt. Det var spændende at opleve et nyt og anderledes forskningsmiljø og deltage i de seminarer og konferencer, som blev afholdt under mit ophold. Deres forskningsområde ligger tæt op ad mit eget, så jeg havde rig mulighed for at få sparring på mit projekt, og især den artikel jeg arbejder på nu. Det har især udstyret mig med et øget fokus på de styringslogikker som kendetegner aktiv arbejdsmarkedspolitik både i Danmark og Australien.
Kan du dele en oplevelse fra Australien, der har haft en betydelig indflydelse på dig eller dit projekt?
Der er stor forskel på at være ph.d.-studerende i Danmark og Australien. Mit ophold tydeliggjorde for mig, hvor meget jeg sætter pris på at være ph.d.-studerende på SIF, hvor mit indtryk er, at ph.d.-studerende i høj grad er en etableret del af instituttet.
En mindeværdig oplevelse kunne være, at jeg skulle bakse en uhyggeligt stor edderkop ud af mit badeværelse på en tur til det nordlige Australien.
Det har ikke påvirket mit projekt mere end højst nødvendigt. Måske en øget selvstændighed.
Hvilke råd vil du give til andre, der overvejer et udlandsophold i forbindelse med deres projekt?
Det krævede en del planlægning, men jeg synes det var det hele værd. Hvis man kan få det til at gå op med sit hverdagsliv derhjemme, så er det en unik mulighed for at komme ud og opleve noget nyt. Jeg vil anbefale at undersøge muligheden for få støtte fra legater eller fonde. Det er dyrt at finde et sted at bo i udlandet.