Skip to main content
Medarbejderportal

Folkemødet: SIF-stemmer, solskin og spændende samtaler

Solen skinnede, og Allinge summede af liv, da vi – en god flok SIF’ere – var til Folkemødet i midten af juni.

Til jer, der endnu ikke har været til Folkemøde, så kan det nok bedst beskrives som en syvsporet motorvej af debatter, holdninger og dagsordener, der drøner forbi i alle retninger – samtidig. Det er inspirerende, tankevækkende, underholdende og til tider både lettere uoverskueligt og drænende. I år var der 3.500 debatter fordelt på tre dage.

Man går rigtig mange skridt, står meget i kø, lytter til mange ord og mange meninger – og får alt for lidt søvn. Man når aldrig det hele – men det er både sjovt og givende.

SIF var stærkt repræsenteret på Folkemødet, og i år havde vi for første gang i SIF’s historie arrangeret vores egen debat, som foregik i Kræftens Bekæmpelses telt midt i Allinge by.

Debatten “Oversete faktorer spænder ben for folkesundheden” blev skudt i gang af Morten, Birgitte faciliterede, og fra scenen gjorde Anna os alle sammen klogere på trivselsøkonomi, Lotus beskrev, hvordan skjult markedsføring på sociale medier påvirker børn og unges sundhed, mens Nanna tog os med helt tæt på borgernes hverdag med sit blik for det levede liv.

Bagefter satte Mette Lolk, KB’s forebyggelsesdirektør, og Otto Ohrt, sundhedschef i Aarhus Kommune, ord på, hvad de tre perspektiver betyder i praksis for deres organisationer og for folkesundheden generelt. Spændende debat!

Derudover var SIF flot repræsenteret i en lang række andre debatter, ligesom flere forskere deltog i flere debatter.

  • Anette var inviteret af Statens Serum Institut for at gøre publikum klogere på, om vi kommer til at blive syge og dø af klimaforandringer i Danmark.
  • Amalie indtog Folkemødets Forskningsscene af to omgange, først med sit hjemmelavede PFOA-molekyle, hvor hun dystede mod andre forskere om ”Folkemødets Bedste Science Meme”, og senere i en debat om PFAS’ spredning og sundhedsrisici.
  • Lotus var med i tre debatter, dels om unges snusbrug, arrangeret af Danske Tandplejere, dels nikotintilgængelighed, arrangeret af Lidl, dels hvorvidt unges forbrug af nikotin overhovedet kan stoppes – sammen med efterskoleelever fra Himmerlands Ungdomsskole.
  • Anna debatterede, hvordan man kan skabe en national model for sociale henvisninger, arrangeret af virksomheden Not a Box.
  • Morten deltog i debatter om dels brug af kunstig intelligens i sundhedssektoren, arrangeret af Lægemiddelstyrelsen, dels en debat i Realdanias telt om, hvordan man bygger boliger og kvarterer, der fremmer fællesskab og trivsel.
  • Nanna delte forskningsbaseret viden om kroniske smerter og alternativ behandling i en debat arrangeret af DAKOBE, Danmarks Komplementære Behandlere.
  • Janne satte fokus på voksne danskeres alkoholvaner og forebyggelse i Blå Kors’ telt – blandt andet sammen med komikeren Emil Kondrup og livsstilseksperten Julia Lahme.

De fleste af os boede sammen i et sommerhus i Vang – med næsten havudsigt og en noget bakket cykeltur på ca. 30 minutter til Allinge. Hyggeligt hus, blot var der ikke senge til os alle, så Morten tog den for holdet og sov i telt i haven – og tak for det, for der var både larmende naboer, der kom hjem midt om natten, og en irriterende fugl ude i haven, der ikke fløjtede, men i stedet hvæsede. Vi var flere, der hørte den, så den er god nok – og mon der er ornitologer på SIF, der kan opklare, hvilken fugl det kan have været?

På trods af lidt forstyrrelser om natten, blev det et både givende og vellykket Folkemøde, hvor SIF satte en tydelig dagsorden inden for folkesundhed, fik skabt nye kontakter og netværk – og hvor det også bare var rigtig hyggeligt at være afsted sammen som kolleger.

/Birgitte

 

Sidst opdateret: 27.06.2025