Skip to main content
Medarbejderportal

Direktøren Direkte

Meget i sundhedsvæsenet peger nu på, at vi er på vej tilbage til en anden form for normal, en der forhåbentlig ikke inkluderer så meget håndsprit, masker og tests. Især Danske Regioner kommer godt fra start med en meget ambitiøs udredning og forsøg på handleplan med opstarts- og afslutningsmøder og workshops indimellem – alle sammen af 3 timers varighed for et ekspertpanel, jeg også er blevet en del af. Læs mere her.

Der er mange interessante diskussioner af, hvordan sundhedstilstanden i virkeligheden er i Danmark, og hvad det får af konsekvenser efter corona, og selvfølgelig også hvad vi har lært af positive aspekter. Et af de interessant perspektiver er, hvad der egentlig skete i starten af lockdown. En læring er, at vi i en fremtidig pandemi ikke skal lave tilsvarende lockdown af sundhedsvæsenet, som jo i dette tilfælde betød, at folk blev nervøse for at gå til lægen. Man så i marts til start april et dyk i antallet af henvendelser fra folk,med bekymring for hjertesygdom og forskellige cancer. Og det er stadig uafklaret, om det har medført en efterfølgende pukkel, eller hvad der egentlig er sket med de sygdomstilfælde.

Noget andet, der er klart, er, at en del ikke-corona-infektiøse sygdomme, som influenza, mavesygdomme osv., der tog livet af en masse ældre i de foregående år, næsten ikke slog nogen ihjel i 2020. Læringen kunne selvfølgelig være, at vi skal isolere meget tidligere og sørge for, at de ældre ikke bliver eksponeret for disse.

I en del af de nævnte workshops har både Lau, Maj Britt og Janne været søde til enten at supplere eller erstatte mig i arbejdsgrupperne, og jeg håber, at vi alle sammen får noget fagligt ud af, at vi har brugt tid i dem – og måske endda nye myndighedsbetjeningsopgaver for selvsamme Danske Regioner.

Dansk Erhverv, DGI og Diabetesforeningen holdt et tilsvarende morgenmøde d. 27. maj, hvor jeg blev bedt om at holde det indledende oplæg om konsekvenserne af corona for folkesundheden. Jeg havde selvfølgelig lejlighed til at præsentere Laus undersøgelse af mental sundhed blandt danskere før og under corona, men også give mit bud på, hvad vi kan forvente, der sker med de traditionelle risikofaktorer, når vi er tilbage. Konklusionen er jo nok, at de risikofaktorer er der endnu, og jeg foreslog forsigtigt, at hvis man applicerede samme samfundssind og omstrukturering af sundhedsvæsenet, som man gjorde med hensyn til corona, kunne man vinde meget ved at have den tilgang til specielt tobakken, men også fysisk aktivitet, alkohol, overvægt etc.

I en helt anden linje blev jeg for et par uger siden interviewet om kultur, noget der, som det også fremgår af artiklen, ikke er mit speciale - se billede af artiklen herunder. Jeg gjorde et stort nummer ud af at være en grønskolling.


Morten

 

Sidst opdateret: 19.10.2023