Skip to main content
Servicesider

Nye analyser af ekstern finansiering af forskning og udvikling

Hvad fortæller den danske forskningsstatistik?

Forskningsstatistikken er en af de mest omfattende statistiske analyser i Danmarks Statistik, og udarbejdes efter OECDs retningslinjer for forskningsstatistik, som beskrevet i Frascati-manualen.
Forskningsstatistikken er en årlig opgørelse af udgifter til forskning og udvikling (FOU) i den offentlige sektor, opgjort i mio. kr. og i antal årsværk og personale. Disse fordeles på hovedsektorer, udgiftstyper, videnskabelige hovedområder og forskningsart.

Forskning og udviklingsarbejde forkortes FOU eller R&D (Research & Development). FOU-statistikken anvendes af ministeriet, da den er beslutningsgrundlag politisk nationalt som internationalt.
Det er derfor væsentligt at orientere sig om, hvad det er omverdenen ser, når de kigger på universiteterne i forbindelse med FOU.

Nedenfor præsenteres to nye analyser på området.

Eksterne finansieringskilder af DK UNI FOU

SDU Analytics har via et særtræk fokuseret på finansieringskilderne i den eksterne finansiering af FOU på de danske universiteter.
Desværre tillader Danmarks Statistik ikke en fordeling pr. universitet, men den samlede udvikling for hvert forskningsområde viser også nogle væsentlige tendenser, som SDU bør være opmærksom på.

Analysen findes her.

Hovedpointer:

  • Forskningsråd, andre statslige midler og øvrige offentlige midler er stagnerende over tid, og finansierer mindre i de senere år. Andelsmæssigt ud af alle eksterne finansieringskilder, der bidrager til universiteternes FOU fylder disse kilder markant mindre over tid.

  • EU finansierer mere, men er ikke på niveau med forskningsråd eller andre statslige midler. EU's andel som ekstern finansieringskilde er fortsat begrænset, men EU bidrager mere end danske og udenlandske virksomheder til sammen.

  • Danske og udenlandske virksomheder finansierer ikke meget, men er dog svagt stigende. Særligt de udenlandske virksomheders finansiering udgør en meget lille andel samlet set.

  • Organisationer og fonde er markant stigende og den eksistentielle eksterne finansieringskilde for universiteternes FOU. Organisationer og fonde finansierer nu over en tredjedel af universiteternes eksternt finansierede FOU.
  • Der er variationer på tværs af forskningsområderne, hvilket er belyst nærmere i analysen.
  •  

    Eksterne finansieringskilder af SDU’s FOU

    SDU Analytics benytter SDU’s egne indberetninger til forskningsstatistikken til at være nysgerrig på om SDU, på institutniveau har opmærksomhedspunkter.

    Analysen findes her

    Hovedpointer:

  • Der er markante forskelle mellem institutterne, og i udviklingen over tid.

  • Generelt er EU blevet en markant større finansieringskilde end tidligere.

  • Generelt er finansieringen fra Danmarks Grundforskningsfond, Faglige forskningsråd, Programkomiteer mv. markant faldende.

  • Øvrig ekstern finansiering fra ministerier og styrelser er stigende i de senere år.

  • Udenlandske virksomheder og andre udenlandske kilder svinger meget over de seneste 10 år.
  •  

    Spørgsmål til analyserne kan stilles til sduanalytics@sdu.dk

     

    Analysen: Eksterne finansieringskilder af DK UNI FOU

    Analysen: Eksterne finansieringskilder af SDU’s FOU

    Redaktionen afsluttet: 13.08.2020