Fremmede efterretningstjenester kan være interesseret i dig, din viden og/eller din forskning. Det er typisk lettere at få adgang til disse, når du er udebane. Derfor er det vigtigt, du gør dig nogle tanker om, hvorvidt din forskning er særligt udsat, hvem dine samarbejdspartnere er og at du er bevidst om, at der er en trussel.
Før din rejse
PET kan konstatere, at fremmede staters efterretningsvirksomhed kontinuerligt har fokus på de højteknologiske og forsvarspolitiske områder. Det gælder særligt energiteknologi, bioteknologi, kvanteteknologi, rumteknologi, robotteknologi, forsvarsindustrielle produkter og produkter omfattet af eksportkontrol. I takt med den globale udvikling sker der dog en konstant udvikling i, hvilke forskningsområder der er særligt udsatte, og en række forskningsområder og produkter kan benyttes både civilt og militært, såkaldt dual-use, hvilket er med til at gøre problemstillingen mere kompleks”
Overvej dit forskningsområde, data, udstyr og resultater, der er strategisk vigtige for SDU og dermed udsatte. Hvis dit forskningsområde er særligt udsat, så foretag en vurdering af om disse områder, udstyr, data og resultater er tilstrækkeligt beskyttet og vær ekstra opmærksom på, hvilke samarbejdsrelationer der indgås på området. Overvej også løbende hvad samarbejdsaftalen indeholder af relevante betingelser og overvej undervejs, om der er behov for yderligere tiltag.
Forhold dig kritisk til ukendte partnere og sørg for at indberette mistænkeligheder til SDU’s informationssikkerhedschef på ciso-_sdu@sdu.dk . Foretag også et baggrundstjek af dine samarbejdspartnere. Findes de publikationer, universiteter og arbejdspladser, som de er associeret med? Kan deres arbejde verificeres af andre? Overvejer nøje, at sandsynligheden for merværdi er størst i samarbejdet med den pågældende partner, og om der er ligeværdige og kompatible interesser i samarbejdet. Inkluder hhv. positiv- og negativlister, der danner overblik over hvilke konkrete teknologier, data, udstyr, resultater m.v., der deles og som de har adgang til.
Tag kun det nødvendige med. Information og udstyr, som du lader blive hjemme, kan en fremmed efterretningstjeneste ikke få fat i.
Vurder risikoen. Risikoen afhænger bl.a. af din viden, dine kontakter og din destination. Som udgangspunkt er der altid en risiko, så snart du forlader arbejdspladsen, men der er forskel på, om rejsen går til Moskva eller Randers. Kontakt Servicedesk eller SDU Digital Compliance ved tvivl.
Under din rejse
Hold opsyn med dine ejendele. På rejser kan du nemt miste overblikket og kontrollen over de vigtigste ting. Det gælder ikke mindst i lufthavnen, på hotellet, i metroen og i konferencesalen. Tag fx beskyttelsesværdigt materiale med som håndbagage frem for at tjekke det ind med kufferten.
Overvej din opførsel. Undgå at sætte dig i en situation, hvor du senere kan blive afpresset. Det er altid en fordel at rejse flere sammen frem for alene.
Efter din rejse
Evaluer med dine rejsefæller. Skete der noget mistænkeligt eller risikabelt? Er I blevet kontaktet uventet efter hjemkomst? Meld det til SDU’s informationssikkerhedschef på ciso-sdu@sdu.dk.
Læs mere om sikkerhed på rejser her: PETs rådgivning om rejsesikkerhed og URIS retningslinjer