At skabe forbedringer handler om at fjerne det unødvendige, reducere kompleksitet og fokusere på det, der skaber værdi for de studerende, de ansatte og for SDU som helhed.
Udviklingsstrategien for løbende forbedringer blev vedtaget af direktionen i august 2022 og skal i samspil med SDU's strategi, SDU mod 2030, frigøre tid til universitetets kerneopgaver: Forskning, undervisning og vidensamarbejde.
Tre ledestjerne guider vores indsats
- Brugerfokus | Brugerrejsen og den oplevede værdi for brugerne er omdrejningspunktet i prioritering og tilrettelæggelse af opgaveløsning og administrative processer.
- Sammenhæng | Sammenhængende administrative systemer og processer skal forbedre effektiviteten, så brugerens behov opfyldes uden bøvl, tvivl eller omveje.
- Effektivitet | Den administrative understøttelse skal være effektiv og smidig. Og drevet af en kultur, ledelse og organisation, som løbende optimerer opgaveløsning og arbejdsgange mhp. at skabe værdi og fjerne spild.
Hvordan forbedrer vi?
Vi arbejder for at skabe en kultur for løbende forbedringer, hvor et fælles sprog og tilgang baner vejen for forbedringsarbejdet, og hvor optimeringsindsatser og -projekter anvendes til at effektivisere processer og forankre kulturen.
Løbende forbedringer skabes af og sammen med dem, der er tættest på processerne. Vi samler det rette hold, hvor hverdagens specialister inddrages i processerne om at identificere problemerne og udvikle og teste løsninger, der fører til betydelige forbedringer.
Eksempler på forbedringer
- Enklere selvbetjeningssystemer som ved f.eks. rejseafregning, der gør det mere attraktivt og brugervenligt.
- Bedre udnyttelse af eksisterende faciliteter og undervisningslokaler for alle fakulteter.
- Struktureret lønforhandlingsproces for selvforhandlere, der reducerer ventetiden og øger tilfredsheden.