Skip to main content
Servicesider

Ny sektoranalyse af de unges søgning til korte- og mellemlange videregående uddannelser

Sektoranalysen fokuserer på relevante søgemønstre for 1. prioritetsansøgere, herunder overgangstid og geografi.

SDU Analytics har lavet en analyse af unges søgning fra ungdomsuddannelse til videre uddannelse i 2018-2022. Analysen bevæger sig på sektorniveau og fokuserer primært på søgningen til universiteter, bl.a. i forhold til overgang fra ungdomsuddannelse til videre uddannelse, overgangstid samt geografi for ungdomsuddannelsesinstitutionerne.

Analysen kan ses her.

Notatets indhold understøttes yderligere af et omfattende bilagsmateriale. Find bilaget her.

Analysens hovedpointer er

  • Færre unge går hurtigt videre fra ungdomsuddannelse til videre uddannelse. Imellem 2013 og 2018 er andelen af dimittender fra ungdomsuddannelserne, der ikke starter på ny uddannelse inden for 2 år, steget fra 16% til 27%.
  • I perioden 2018 til 2022, oplever alle universiteter en nedgang i antallet af 1. prioritetsansøgere, der har 2 eller færre sabbatår. Dog er det især de flerfakultære universiteter der mærker dette.
  • Lidt over halvdelen af alle unge der søger en videregående uddannelse, søger ind på et universitet som 1. prioritet. Tendensen varierer på tværs af landsdele.
  • Flere og flere unge fra fynske ungdomsuddannelser søger mod KU og AU som 1. prioritet frem for SDU. Langt hovedparten søger dog stadig mod SDU, selvom andelen har været falden de seneste 2 år.
  • I 2022 søgte hver femte unge (21%) fra de sydjyske ungdomsuddannelser ind på SDU som 1. prioritet. Det er et fald sammenlignet med tidligere, hvor niveauet lå på 29%. I samme periode er den tilsvarende andel for AU steget.
  • For langt hovedparten af de fynske ungdomsuddannelser (15 ud af 18) gælder det, at mere end halvdelen af dem der har søgt ind på et universitet fra disse institutioner, har søgt en uddannelse på SDU som 1. prioritet.
  • Af de 17 ungdomsuddannelsesinstitutioner i Sydjylland, med flest universitetsansøgere i perioden 2018 til 2022, er AU det mest populære førstevalg.

For spørgsmål eller kommentarer, kontakt SDU Analytics mailbox sduanalytics@sdu.dk

Analysen

Klik her

Bilagsmateriale

Klik her

Redaktionen afsluttet: 28.10.2022