Skip to main content
Servicesider

CWTS Leiden Ranking 2021

SDU klarer sig generelt relativt godt indenfor kategorierne open access, kønsdiversitet og forskningssamarbejder, og med en stødt stigende tendens i resultaterne de sidste mange udgaver af denne ranking. Omvendt, indikerer resultaterne en faldende tendens for antallet af citationer til SDU’s forskning.

Lyn-introduktion

Denne ranking udarbejdes af forskningscenteret Centre for Science and Technology Studies (CWTS) på Leiden Universitet i Holland.

Kort fortalt bygger rankingen på en række indikatorer opdelt indenfor 4 kategorier; forskningens udbredelse, forskningssamarbejder, åben adgang til forskning, samt kønsdiversitet.

Dette års 2021 ranking beror på årene 2016-2019. Det vil sige rankingen bygger på den forskning, som er blev udgivet i denne tidsperiode.

Formålet med rankingen er, ligesom mange andre ranglister, at tilbyde samfundet informationer om universiteternes præstationer indenfor forskning.

Herunder er resultater for SDU beskrevet og eventuelt sammenlignet med andre danske universiteter med fokus på udvalgte indikatorer fra SDU Analytics eksplorative applikation med data fra CWTS Leiden Rankingen*.

*Sammenligningen med danske universiteter dækker over hhv. KU, AU, AAU og DTU, da det kun er disse som er placeret på ranglisten. Vær desuden opmærksom på, at de fremhævede pointer er baseret på CWTS Leiden rankingens målemetoder.

Open access

Open access indikatoren relaterer sig til et formål om at fjerne økonomiske barrierer, ved at skabe fri adgang til forskning. Det vil sige, uden at man skal betale for at få adgang til forskningsartikler.

Generelt har der været en stigende tendens i antallet af SDU’s forskningsartikler, der udgives med open access. Siden 2016 er Leiden rankingens mål for andelen af open access forskning på SDU, steget med 18% (48-66%).

ikon_publikation

 

66% af forskningspublikationer fra SDU er udgivet med åben adgang. Det er 18% mere end det var tilfældet i 2016 rankingen (48%)

 

ikon_vaegtskaal

Det er det højeste niveau af open acces forskning sammenlignet med de andre danske flerfakultære universiteter (KU, AU, AAU).

 

Monitorering af køn

Rankingen ser desuden på kønsdiversitet ved at måle, hvor meget forskning der er udgivet med kvindelige forskere på forfatterlisten.

Generelt for SDU ser diversiteten ud til at være stigende, da andelen af kvindelige forskere på listen af publiceret forskning har været stødt stigende alle ranking år.

SDU ligger desuden i den højere ende, når man sammenligner med andre danske universiteter. SDU gives derfor samlet den højeste danske ranglisteplacering i kategorien, selv om tendensen på de enkelte forskningsområder varierer.

ikon_lagkage

 

Over en tredjedel af al SDU’s publicerede forskning, er lavet af kvindelige forskere (ca. 36%).

 

ikon_mikroskop

 

Indenfor ‘Physical Sciences and Engineering’ er scoren siden rankingen i 2016 steget fra 15 til 20%.

 

 

ikon_lommeregner

 

Indenfor ’Mathematics and Computer Science’ er scoren i 2021 rankingen den laveste for SDU på 14%.

 

ikon_globus

Blandt de 100 bedst rangerede universiteter i verden indenfor denne kategori er andelen af publicerede kvindelige forskere 50% eller mere.

 

 

Forskningssamarbejder

Antallet af forskningssamarbejder ser ud til at være støt stigende, når man ser på ranking scoren de seneste år.

Ser man på de forskellige typer af forskningssamarbejde, så er antallet af internationale samarbejder steget med 6% siden 2016 rankingen (56-63%).

Derimod har erhvervssamarbejder været faldende de fleste år siden 2016 rankingen (10-9%), men scoren stiger igen en smule i 2021 rankingen.

ikon_haandtrykCa. 88% af SDU’s publicerede forskning involverer forskningssamarbejde med andre institutioner.

 

ikon_globus

 

Ca. 63% af SDU’s publicerede forskning involverer internationale samarbejder.

 

ikon_vaerktoej

 

Ca. 9% af SDU’s publicerede forskning involverer erhvervssamarbejder.

 

 

Antal citationer – MNCT (Mean Normalized Citation Score)

Ligesom mange andre rankings, måler CWTS Leiden Rankingen forskningens kvalitet ud fra, hvor udbredt eller anerkendt forskningen er. Det vil sige, hvor mange gange en forskningspublikation bliver citeret af andre forskere, altså antallet af citationer.

Antallet citationer bliver i denne ranking ”normaliseret”, det vil sige vægtet forskelligt indenfor hvert forskningsområde, således der tages højde for eventuelle særlige vilkår indenfor forskellige forskningsfelter.

MNCT-scoren kan derfor tolkes således, at over/under værdien 1 er hhv. over/under det gennemsnitlige antal citationer forskning på verdensplan modtager, i det pågældende forskningsfelt. Værdien 1 indikerer altså det ”normale” niveau for antal citationer.

Rankingens indikator tyder på en overordnet faldende tendens i citering af SDU’s forskning, da scoren er nedadgående de to seneste ranking år.

Dette betyder dog stadig, at antallet af citationer er på et normalt niveau ift. verdensgennemsnittet da scoren ligger lige lidt over 1. Ser man nærmere på de enkelte forskningsområder ses lidt varierende tendenser.

ikon_menneske-videnskab

 

Indenfor ’Life and Earth Sciences’ falder scoren fra knap 1,4 i 2018 og til ca. 1 i 2020 og 2021.

 

ikon_mikroskop

 

Indenfor ‘Physical Sciences and Engineering’ er scoren siden rankingen i 2018 faldet fra ca. 1 til lidt under verdensgennemsnittet (0,97).

 

ikon_lommeregner

 

Indenfor ’Mathematics and Computer Science’ er scoren siden rankingen i 2019 faldet fra 1,5 til 1,3.

 

ikon_social_lup

Indenfor ’Social Sciences and Humanities’ har der været en stigende ranking score mellem 2018 og 2020, men scoren er faldet igen i 2021 til lige omkring verdensgennemsnittet (1,02).

 

ikon_medicin_info

 

Indenfor ‘Biomedical and Health Sciences’ har scoren ligget forholdsvist stabilt lige omkring verdensgennemsnittet siden 2016.

 

Flere ranking resultater

Selvom eksemplerne på ovenstående ranking statistik er rammesat af rankingens målemetoder, kan man stadig se nogle interessante tendenser, både når man kigger på resultaterne fra tidligere år, men også når man sammenligner nationalt og internationalt.

Se mere om SDU’s resultater i denne ranking indenfor forskellige forskningsområder eller sammenlign med de andre danske universiteter på SDU Analytics ranking applikation.

Du kan også læse mere om international ranglister på SDU Analytics hjemmeside, eller specifikt om CWTS Leiden rankingens metodik på deres hjemmeside.

Tag gerne fat i en af os, hvis du har spørgsmål til applikationen eller data!

Kontakt personer:
Claus Rosendal, e-mail: cros@sdu.dk, tel.: 6550 7132 &
Emilie Lemming Müller, e-mail: emul@sdu.dk, tel: 6550 3056

Redaktionen afsluttet: 24.06.2021