Skip to main content
Servicesider

SDG: SDU fortsat i top-100 blandt 1.400 internationale universiteter

Times Higher Education har offentliggjort årets Impact SDG ranking 2022.

Times Higher Education Impact Ranking 2022 er netop udkommet, og helt som forventet er konkurrencen markant hårdere i år, hvilket for alvor har skabt rotation i placeringerne.

Det får også betydning for SDU, som samlet set rykkes ned på plads 92 (sidste år nr. 23), uden der er sket nogen væsentlig ændring i vores samlede score. Sådan er det i top-100. Kurven er stejl og marginaler i scoren afgør placeringen.

I det store perspektiv scores SDU’s indsats dog forsat i toppen blandt de 25% bedste i verden, i 2022 på 15 ud af de 17 verdensmål.

Vi bør være stolte af at være i top-100 – ikke mindst fordi vi er yderst reelle i vores indmelding af de underliggende data.

Flere af de deltagende universiteter har oplevet markante dyk i placeringerne. Således er flere universiteter fra rangeringer som nummer 101-200 nu at finde dårligere end rank 300, hvorfor det også er med en vis lettelse at konstatere at SDU holdt sig i top 100.

Knap 300 nye universiteter gør i år deres indtog på listen, som nu udgør over 1.400 universiteter verden over. Flere kommer ind med ret stærke placeringer.

Mange af universiteterne modtager i år også færre point end sidste år, fordi niveauet ser ud til at være hævet væsentlig på mange indikatorer. Det medvirker også, at universiteter der tidligere har fået pæne placeringer, lidt overraskende taber terræn i dette års Impact Ranking.

SDU’s nye bæredygtighedsrapporter og klimaregnskaber betyder, at SDU får et markant spring opad fra nr. 100+ til nr. 15, blandt de 600 deltagende i SDG 12 kategorien om ansvarligt forbrug og produktion.

Det samme sker i SDG 7 kategorien om bæredygtig energi, hvor især SDU’s samfundsrelaterede indsats er medvirkende til en højere placering, fra 100+ til nr. 52 blandt 700 deltagende universiteter på den SDG.

På den positive side er helt generelt at vurderingen af SDU’s indsatser indenfor SDG 7, 9 og 12 er blevet væsentligt forbedret med højere rank, og SDU’s ranking bevares i top-50 for både SDG 8 og SDG 10. Det er særdeles flot med den konkurrencesituation.

For SDG 4 er situationen, at da vi ikke indberetter vores dimittender som folkeskolelærere (ligesom AAU) så bliver vi kunstigt bedømt lavt, men det er en kendt akilleshæl ved operationaliseringen.

For flere af SDG’erne er SDU’s scoringer faldende ud ift. sidste år, hvilket skyldes den skærpede konkurrencesituation. Særligt går det ud over placeringerne på SDG 16 og 17, skønt indsatsen er helt den samme som sidst, men når andre gør det bedre rammes vi.

I takt med, at data frigives fra THE kigger SDU Analytics naturligvis nærmere på findings fra ranglisten, og så samler vi op sammen med SDG HUB i forhold til læringspointer.

Spørgsmål og kommentarer til ranglisten kan stilles til sduanalytics@sdu.dk

Redaktionen afsluttet: 02.05.2022